Da click pe imagine si asculta un cantecel
Povesti audio pentru copii si parinti
"Lumea fantastica nu s-a instalat intr-o perioada precisa sau intr-un loc anume. Ea este atemporala si universala, pretutindeni regasindu-se pitici si zane, Scufite Rosii, lupi, spiridusi sau sirene. Indiferent de localizare si timp povestile provin din aceleasi mituri si arhetipuri. Basmele reprezinta gradina imaginatiei ale carei origini trebuie cautate in negura timpului. Personajele legendare sunt metafore care trimit la o cultura comuna umanitatii chiar daca ea imbraca aspecte folclorice si obiceiuri diferite.
Basmul a luat nastere in jurul focului pe care oamenii primitivi l-au aprins in vetre in lungile nopti intunecate. Nu este exclus ca ele sa fi fost, initial, cuvinte magice cu care incepeau rugaciunile pentru indepartarea fortelor malefice. Poate un copil a visat la regate vrajte. Era epoca in care oamenii se confruntau cu imensitatea si frumusetea lucrurilor, dar si cu frica de obscuritate. Un timp in care ei vorbeau cu animalele, devenind prietenii acestora in incercarea de a imbuna fortele naturii. De fapt, este idealul la care aspira toate popoarele, dar si universul pe care si-l imagineaza fiecare copil.
Precum cei dintai locuitori ai planetei noastre, copilul descopera aceasta gandire salbatica. El se teme de intuneric si in timpul noptii nu indrazneste sa iasa din asternut fiind inspaimintat de Baba Cloanta sau de Boggey Man.
Povestile cu zane ii prezinta un fel de legi ale fantasticului care il initiaza spre o mai buna cunoastere a propriei persoane in raport cu lumea inconjuratoare.
In trecut basmele nu erau interpretate. Oamenii le traiau cu adevarat avind constiinta intuitiva. Daca privim din acest punct de vedere, Craciunul reprezinta momentul in care ziua devine mai lunga decat noaptea. Este intoarcerea luminii si trezirea la viata a elementelor din natura. In antichitate se aprindeau focuri pentru a marca reinvierea lumii inconjuratoare. Mos Craciun este personajul ceresc al vechilor traditii. Putand fi comparat cu zeul Mercur, Mos Craciun, in sania sa, trasa de reni, parcurge intregul Univers. Noaptea de Craciun este noaptea tututor miracolelor, momentul in care granita dintre lumea reala si cea imaginara dispare, cand zanele si spiritele pot sa ia legatura cu muritorii. Craciunul este sarbatoarea magica, intoarcerea la puritatea si inocenta copilariei.
Intr-un basm, totul este o metafora. Povestea a fost din cele mai vechi timpuri oglinda propriei firi. Basmele se aseamana cu picturile din pesteri, au un sens primar. Lumea feerica a basmelor este destinata copiilor, dar nu in exclusivitate. Este destinata si adultilor pentru ca acestia sa constientizeze ralitatea in care traiesc. Ea reprezinta arta populara, cultura, filosofia si chiar subconstientul."
Sfaturi
Daruiti copiilor dumneavoastra povesti fara sa uitati ca "realitatea oricat ar fi de frumoasa,interesanta, atractiva sau respingatoare nu este niciodata atat de captivanta incat sa depaseasca urzeala basmului".
O spunea un bunic batran unei fetite care atunci intelegea mult mai multe, poate aceste povesti ne vor ajuta sa ne redescoperim ceva uitat din copilariile noastre, vor redeschide pentru o clipa lumea magica in care toti am trait candva.
A fost odata ca niciodata...
Comandati povestile audio de pe acest site
Pareri...."Cand eram copii ascultam zeci de povesti la pick-up; erau discurile acelea de vinil, cred...eram fascinata...Plus ca ii aduceam bunicii sa ne citeasca din almanahuri cand ne ducea la culcare si ii terorizam pe ai mei sa-mi citeasca subitrarea la filme!...Acum am vazut ca au aparut basme frumoase pe CD-uri, DVD-uri, casete...Eu cred ca povestile dau un iz aparte copilariei asa ca o sa incerc sa duc traditia mai departe.
Mie imi placea tare mult "Sarea in bucate", "Fata mosului si-a babei" si "Fat Frumos din Lacrima". Ah, si tocmai mi-am amintit: vedeam povestea cu Alba ca Zapada la diapozitive! Ce frumos era!
O alta amintire frumoasa e cantecelul cu "Podul de piatra"...Mi-ar parea tare rau ca toate astea sa dispara!" |
Pareri.... "Am avut o copilarie fericita, doi bunici desprinsi din povesti, chiar din povestile pe care ei mi le spuneau intr-un ritm care a facut ca la un moment dat sa epuizeze folclorul, pe Ispirescu, Creanga, fratii Grimm,Andersen, mi-au citit toate cartile vechi si noi si nu au mai gasit nimic... a fost un moment de deruta pentru ca eu spuneam mereu "vreau alte povesti" si ei nu mai stiau asa ca bunicul cel minunat s-a apucat sa imi scrie altele noi. Asa am inteles eu ca lumea basmului nu este o lume din trecut, nici macar una complet imaginata, ci una care traieste, atunci cand stii sa o pastrezi, care poate fi continuu completata, infrumusetata.
Oricine poate inchide ochii si sa isi imagineze povesti, numai ca oamenii mari sunt rareori atrasi de lumea basmului, e un defect al lumii celor mari, de aceea cand diversi scriitori scriu cate o poveste nu pot decat sa cred ca fiecare a fost scrisa pentru mine, la fel ca in copilarie, si sa ma bucur de fiecare in parte." |
Sfaturi
Iata cateva lucruri pe care orice parinte le poate face pentru a ajuta la dezvoltarea inteligentei copiilor lor.
1. Povestiti (explicati) copilului intotdeauna ceea ce faceti in cuvinte simple,corecte si pe intelesul lui. Aceasta il va ajuta sa-si dezvolte vocabularul si gandirea.
2. Cand cumparati carti destinate copiilor,alegeti-le pe cele cu caractere mari,citete si imagini clare. Aceasta il va ajuta pe cel mic sa inteleaga ceea ce vede si sa invete sa citeasca cuvinte usoare.
3. Incepeti sa ascultati impreuna casete audio sau video in limbi straine. La varste fragede copiii vor deprinde mult mai usor limbile straine.
4. Daca dispuneti de un computer,ar fi bine sa cautati CD-uri sau programe(se gasesc pe internet) educative pentru prescolari. Alegeti-le pe cele care impun folosirea keyboard-ului,deoarece copiii nu vor avea abilitatea de a manui mouse-ul inaintea varstei de 2 ani.
5. Cumparati seturi din plastic sau cauciuc cu literele alfabetului. Formati cate un nou cuvant(nu prea lung) in fiecare zi. Copilul va incepe sa faca legatura intre cuvintele vorbite si cele scrise.
continuare
|
Sfaturi - continuare 6. Nu va temeti sa repetati cuvinte sau povestile pe care le cititi. Unii parinti se simt uneori frustrati cand copilul lor le cere la nesfarsit sa li se citeasca aceeasi poveste, dar aceasta este o parte esentiala a modului in care copilul proceseaza informatiile.
7. Cumparati litere magnetice si aranjati-le pe frigider. Formati saptamanal cuvinte noi.
8. Cititi-i copilului zilnic, cu intonatie, ca si cand ati juca intr-o piesa de teatru.Copilul se va implica mai mult in sirul povestii si in felul acesta va retine mult mai multe detalii.
9. Cumparati CD-uri cu povestile clasice ale copilariei: Alba ca Zapada, Cenusareasa, Scufita Rosie, etc ( de la 3 ani in sus). Ascultati-le impreuna cu copilul dvs si atrageti-i atentia la ce se intimpla. Din experienta noastra, copiilor foarte mici (de la 1,5 ani pina la 3 ani) le fac mare placere . Cu aceste povesti foarte educative puteti de altfel incepe educatia copilasului dvs.
10. Tineti minte: educatia fizica a copilului vostru este direct legata de educatia psihica. Studiile au aratat ca dezvoltarea creierului are o stransa legatura cu activitatea fizica. Daca va veti implica alaturi de copil in activitati fizice(saritul,alergatul,de-a rostogolu',etc.) aceasta poate contribui foarte mult la dezvoltarea sa intelectuala. |
MaximaUn batran indian, din neamul Cherokee, statea impreuna cu nepotul sau si-l invata: "In viata fiecaruie om de pe pamantul asta se da o lupta formidabila - o lupta intre doi lupi. Unul rau: el intruchipeaza frica, mania, invidia, lacomia, autocompatimirea, aroganta, viclenia, resentimentele. Celalalt e unul bun: el aduce bucuria, linistea, smerenia, increderea, darnicia, adevarul, blandetea si mila." Copilul priveste intrebator spre bunicul lui: "Si care dintre ei va invinge?". Batranul il priveste in ochi. "Cel pe care il vei hrani!" |
NotaCopiii invata mult mai multe si mult mai bine daca sunt instruiti de parinti. Asa ca, cu putina imaginatie, veti face ca invatarea literelor sa fie o experienta de neuitat pentru copilul dumneavoastra. Folositi-va deci imaginatia si improvizati! Amintiti-va de copilaria dvs - si ce v-ar fi facut placere atunci. Nu e totusi atit de mult timp in urma, nu :-)? |